Zašto vam je potreban NAS (Network Attached Storage)?

Feature picture - blog - NAS

Zamislite ovo: Vodite uspješnu kompaniju sa solidnom prodajom, velikom bazom klijenata i zadovoljnim zaposlenicima. Međutim, naglo dolazi do katastrofe, kao što je hakerski napad ili šteta zbog kvarova električne mreže, poplave ili požara, što dovodi do gubitka svih podataka. Vaš posao se naglo zaustavlja, a vi ne možete pristupiti važnim informacijama o klijentima, računima i lageru. To je scenarij iz noćne more, ali je stvarnost za mnoga mala preduzeća. Zapravo, prema studiji Nacionalnog saveza za kibernetičku sigurnost, 60% malih preduzeća koje pretrpe kibernetički napad propadne u roku od šest mjeseci. No, šta ako vam kažemo da postoji način da zaštitite svoje poslovanje od ovakvih katastrofa? Tu na scenu stupa NAS (Network Attached Storage).

Šta je NAS?

NAS je uređaj koji se povezuje s vašom mrežom i djeluje kao privatni cloud za vašu organizaciju. Omogućuje vam pohranu i pristup vašim podacima s bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme, što je posebno korisno za tvrtke s udaljenim ili mobilnim radnicima.

Naš izbor za NAS je QNAP. Ne samo da nudi snažne prednosti u pogledu zaštite podataka kao što je RAID (redundantni niz neovisnih diskova) za automatsko kopiranje vaših podataka na više diskova, već ima i širok raspon poslovnih aplikacija.
Na primjer, s QNAP-ovim mogućnostima virtualizacije, možete pokrenuti više virtualnih mašina na jednom NAS-u. To znači da možete imati testno okruženje, razvojno okruženje i proizvodno okruženje na jednom uređaju. 
Osim toga, uz QNAP-ovu aplikaciju Surveillance Station, možete jednostavno postaviti sustav nadzora za svoj ured bez potrebe za dodatnim hardverom. Ovo može biti posebno korisno za firme koje moraju nadzirati svoj ured iz sigurnosnih razloga ili za kompanije koje imaju više lokacija i žele ih sve držati na oku.

QNAP također nudi niz multimedijskih aplikacija, kao što su medijski poslužitelj i muzička stanica koje se mogu koristiti za streamanje muzike i videa na više uređaja unutar vašeg ureda. Ovo može biti sjajan način da svoje zaposlenike zabavite tokom pauze 🙂 Još jedna velika prednost QNAP-a je njegova sposobnost integracije s drugim softverom, kao što su Microsoft Office i Google Drive, kojima možete pristupiti svojim dokumentima i uređivati ih s bilo kojeg uređaja te surađivati sa svojim timom u stvarnom vremenu.

NAS vs Cloud

NAS (Network attached storage) i cloud su dvije različite tehnologije, od kojih je svaka prikladna za različite korisnike ovisno o njihovim potrebama.
Cloud usluga se nudi kao jedna opcija za pohranu podataka, ali korištenjem te usluge postajete ovisni o njoj. Ukoliko prestanete plaćati pretplatu, gubit ćete sve svoje datoteke, osim ako ih prethodno niste pohranili negdje drugdje.

Cloud usluge kao što je Google Drive naplaćuju se na mjesečnoj ili godišnjoj osnovi. Cijena varira ovisno o prostoru za pohranu koji vam je potreban, počevši od oko 3.50 KM mjesečno za 100 GB do 180 KM mjesečno za 2 TB.

Druga opcija je korištenje NAS-a, koji zahtijeva veća početna ulaganja, ali nakon što ste kupili uređaj, on postaje vlasništvo isključivo vaše. Nema potrebe za daljnjim troškovima, osim u slučaju kvara ili ako želite povećati kapacitet pohrane.

Ako želite vrhunski NAS uređaj, možete očekivati cijenu od 4.000 KM.
To je značajna investicija, ali se brzo isplati ako koristite puni kapacitet pohrane. NAS je dugoročno jeftiniji od cloud, pogotovo kada vam treba puno prostora. Međutim ukoliko ste korisnik koji nema potrebu za većim kapacitetima, finansijski možete puno bolje proći koristeći cloud usluge.

NAS i cloud su slični u pogledu sigurnosti. Uz NAS, sigurnost je u potpunosti u vašim rukama; na vama je da poduzmete potrebne mjere opreza kako biste zaštitili svoje podatke. Dok se sa cloud-om oslanjate na razinu sigurnosti koju kontroliše pružilac cloud usluge. Međutim, nikada ne možete biti sigurni kako će se postupati s vašim podacima.

Što se tiče backupa podataka, podaci spremljeni na NAS se pohranjuju na interne HDD ili SSD diskove i nalaze se u vašim prostorijama, dok se cloud podaci pohranjuju na više remote servera. Obzirom na činjenicu da su podaci na NAS-u ranjivi na fizička oštećenja ili krađe, mnogi korisnici NAS-a dodaju dodatni sloj sigurnosti tako što podatke sa NAS-a pohranjuju i na cloud koji služi kao „Plan B“ u slučaju krađe, požara, i sl.

U pogledu instalacije i održavanja, cloud je mnogo lakši za incijalnu instalaciju i održavanje od NAS-a. Za instalaciju clouda, većinom je potrebno instalirati aplikaciju i početi sa radom, dok NAS zahtijeva instalaciju hardverskog i softverskog dijela.

 Za hardverski dio je potrebno slijediti upute o instalaciju, dok će vam za povezivanje sa mrežom biti potrebno naprednije IT znanje ili pomoć stručnog lica. Što se tiče održavanja, na cloud-u nemate te brige, obzirom da se sve radi automatski. Za NAS ćete ipak morati izdvojiti vrijeme za update firmware-a.

Razlika između NAS-a i servera?

Server je hardver visokih performansi namijenjen za obradu zahtjeva i isporuku podataka drugim računarima putem mreže. Koriste se uglavnom u sistemima sa velikim brojem korisnika, zbog čega se često konfigurišu sa više RAM-a i prostora za obradu podataka.

Serveri se mogu konfigurisati za obavljanje različitih funkcija kao što su file server, print server, web server, i sl. Neki serveri mogu obavljati više funkcija u isto vrijeme, dok NAS uglavnom služi isključivo za pohranu podataka.

Obzirom na funkcionalnosti koje pružaju, serveri moraju imati jaču konfiguraciju kako bi podržali veliki broj korisnika i zahtjeva za obradu podataka, što direktno utiče na visinu cijene. Pored troškova konfiguracije, serveri često iziskuju nabavku licenci za operativni sistem koje mogu biti jako skupe, kao i dodatne troškove održavanja servera.

S druge strane, konfiguracija NAS-a je prilično osnovna, obzirom da podržava manji broj korisnika i manje brzine prenosa podataka, te samim tim cijena NAS-a je dosta niža od cijene servera.

Šta uraditi?

U današnjem digitalnom dobu, podaci su srž svakog poslovanja. Gubitak pristupa tome može biti smrtna presuda za mnoge male tvrtke. Ulaganjem u backup solucije i disaster recovery plan možete zaštititi svoje poslovanje od gubitka podataka, poboljšati saradnju i produktivnost, pa čak i dodati neke zabavne značajke u svoj ured. Izaberite vašu soluciju – NAS, cloud, server – svaki od njih ima svoje prednosti i mane. Razmislite koje su vaše potrebe te koliki je vaš budžet i odaberite najprihvatljivije rješenje.

Nije dovoljno čekati da se katastrofa dogodi, budite proaktivni i zaštitite svoje poslovanje. Investiranje u sigurnosne mjere poput NAS-a, kao kompleksne backup solucije koja može dugoročno donijeti veliku korist. Ne postanite statistika, već razmislite korak naprijed i osigurajte mir u svom poslovanju.

Ukoliko želite osigurati sigurnost svojih podataka i poslovanja, a potrebna vam je pomoć u odabiru najbolje solucije za to, te implementaciji iste, ne oklijevajte i obratite se nama na info@peglicaagency.com ili putem kontakt forme na našoj web stranici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na društvenim mrežama
Stupimo u kontakt!

Ukoliko tražite stručnu pomoć ili stalnu podršku u području digitalnog marketinga, naš tim je tu za vas.

Feature picture - blog - NAS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Testimonials
Subscribe

Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet sites ulla vitae elit libero